MENU NL:

MENU FR

MENU NL:

MENU FR

Alopecia

Wat is Alopecia en wat kunt u er tegen doen? Alopecia is een aandoening waardoor u uw eigen haar – al dan niet tijdelijk – verliest. Het begint vaak met kale ronde of ovale plekken op het hoofd. Hierdoor wordt uw haar dunner, met de kale plekken op het hoofd tot gevolg. Minder vaak zien we dat mensen met alopecia al hun lichaamshaar verliezen. Bij maximaal een op de vier mensen gebeurt dit, daarbij groeit het haar niet meer terug.


Het eerste wat vaak aan een persoon opvalt is het haar. Mensen met alopecia ervaren dan ook vaak een somber gevoel, waarbij depressie op de loer ligt. Hairconsulting denkt graag met u mee om uw leven weer zo aangenaam mogelijk te maken. Denk hierbij aan een pruik, haarstukje of toupet. Neem contact op met onze haarwerkspecialist, zij adviseert u graag over de mogelijkheden en wat het beste bij u past. 


Waarom iemand alopecia krijgt, kan verschillende oorzaken hebben. Overmatig haarverlies kan veroorzaakt worden door stress, een auto immuunziekte of eetgewoontes waarbij er gebreken optreden van mineralen en vitamines. Ook bepaald medicijngebruik of een erfelijke belastbaarheid kunnen haarverlies en kale plekken op uw hoofd veroorzaken. 


Heeft u last van overmatig haarverlies? De eerste stap die u moet zetten is dit te bespreken met uw eigen huisarts.Op die manier krijgt u alle informatie die u nodig heeft en kan er eventueel een behandelplan worden gestart. Daarna kunt u bij ons terecht voor een haarwerk op maat.

Verschillende soorten alopecia

Er zijn verschillende soorten bekend van de haarziekte alopecia. De meest bekende is alopecia androgenetica. De ziekte komt evenveel voor bij mannen als vrouwen. Alopecia kenmerkt zich door kale plekken die zichtbaar worden op het hoofd. Sommige mensen hebben deze plekken tijdelijk en komt het haar vanzelf weer terug. Het kan hierbij wel jaren duren voor het haar – dat gemiddeld een centimeter per maand groeit – weer terug is op de oorspronkelijke lengte. Helemaal op jonge leeftijd waarbij het haar vaak langer is, kan het even duren.


We maken over het algemeen onderscheid tussen onderstaande verschillende soorten waarbij haaruitval het gevolg is:


  • Alopecia areata
  • Alopecia cicatricialis
  • Alopecia traumatica
  • Alopecia androgenetica
  • Alopecia diffusa
  • Frontale fibroserende alopecia

Alopecia areata

Patiënten met alopecia areata krijgen ineens kale plekken. Deze zijn rond of ovaal van vorm en de haren rondom de rand zitten vaak erg los. Alopecia areata is een haarziekte. Het haar valt plotseling uit, waardoor kale plekken ontstaan in het haar. Ongeveer 2% van de mensen kan met deze vorm van haarverlies te maken krijgen. 


De ziekte kan eenmalig optreden en dan weer verdwijnen. Sommigen krijgen de ziekte weer terug en deze kan zich ook uitbreiden naar ander lichaamshaar, zoals uw wimpers, wenkbrauwen of beenhaar.

Alopecia cicatricialis

Alopecia cicatricialis kenmerkt zich door kaalheid die door littekens wordt veroorzaakt. Op littekenweefsel kan geen haar groeien. Mocht u grote littekens op uw hoofd hebben dan zullen deze voor altijd kaal blijven. Belangrijk bij deze vorm is dat als u bijvoorbeeld last heeft van een infectie die littekens veroorzaakt, dat deze door een dermatoloog wordt behandeld om erger te voorkomen. 


Pseudopélade van Brocq is een bijzondere vorm van alopecia cicatricialis en wordt veroorzaakt door een ontsteking op het hoofd. Deze ontstekingen veroorzaken de littekens waar geen haar meer op kan groeien.

Alopecia traumatica

Zoals de naam al impliceert is deze vorm van haarverlies het gevolg van een bepaald opgelopen trauma. Een trauma als schade door teveel kleuren, ontkroezen of een ongeluk zoals verbranding zijn de meest voorkomende oorzaken. Hiermee zijn de haren zo beschadigd dat zij uitvallen en niet meer terugkomen.

Alopecia androgenetica

Bij deze vorm verliest u geleidelijk hoofdhaar. Het haar groeit niet meer aan. U krijgt kale plekken op de kruin, de inhammen worden groter. Haarverlies door alopecia androgenetica komt het meest voor bij mannen. Maar ook vrouwen kunnen hiermee hier last van krijgen. Ongeveer 70% van de mannen krijgt met deze vorm van kaalheid te maken. Een proces dat langzaam gaat. Hoe ouder u wordt, hoe dunner het haar wordt en u kaal kunt worden.

Alopecia diffusa

Deze vorm van haaruitval wordt meestal veroorzaakt door bepaalde medicijnen of een ziekte. Dit is vaak tijdelijk en zodra de medicijnen gestopt worden of u genezen bent is de bijwerking van haaruitval ook weg. Daarna groeit uw haar weer terug zoals u gewend bent. U moet hier echter wel even geduld voor hebben.

Frontale fibroserende alopecia

Frontale fibroserende alopecia komt het vaakste voor bij vrouwen boven de 50 die in de menopauze zitten. Deze vorm van haaruitval kenmerkt zich door haarverlies aan de voor- en zijkant van het hoofd. De oorzaak van deze vorm is niet bekend, ook al lijkt het hormoon gestuurd te zijn.

Kom langs voor een vrijblijvend advies

Bent u benieuwd welke mogelijkheden er voor u zijn? Of wilt u graag een persoonlijk advies op maat? Neem dan contact met ons op! U kunt ons bereiken door te bellen naar +32 2 361 69 10 of een e-mail te sturen naar info@hairconsulting.be  Als haarwerkspecialist helpen wij u graag verder.

Oorzaken en behandelmogelijkheden

Echte oorzaken voor mensen met alopecia areata of een van de andere varianten zijn niet zo aan te wijzen. Hierboven zeiden we al dat stress, voeding en erfelijkheid een grote rol kunnen spelen. Zekerheid hebben we hierbij echter niet. Alopecia kan ineens beginnen en komt voor bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Op sommige websites kunt u lezen dat een van de oorzaken van alopecia is dat het een auto immuunziekte is. Dat betekent dat uw afweersysteem uw eigen lichaam aanvalt. In dit geval breekt uw afweer uw eigen haar af, omdat zij dit niet als eigen herkennen. 


Binnen enkele maanden merkt u dat u kale plekken op het hoofd krijgt. Soms gaat dit sneller en ontdek u binnen enkele dagen kale plekken op uw hoofd. Belangrijk te melden is dat alopecia niet besmettelijk is en u dit dus niet over kunt dragen of via een ander hebt kunnen krijgen. Er is geen behandeling van alopecia areata bekend. Een alopecia behandeling kunnen wij u dan ook niet aanraden. Shampoos, crèmes en lotions zeggen vaak dat zij haaruitval tegengaan, maar helaas zijn deze behandelmethodes niet bewezen. Overleg altijd met uw behandelend arts over mogelijkheden. Iedereen is immers uniek en bij mannen verloopt de ziekte anders dan alopecia bij vrouwen.

Bekijk gegevens
- +
Uitverkocht
Ook een website nodig? Klik en probeer 14 dagen gratis!Sitematixs.com